Lumnia

Bore-out

De bore-out, oftewel ziekte door onderbelasting op het werk, is lang niet zo bekend als de burn-out. Belangrijke bronnen die wel over de burn-out schrijven, zoals het RIVM en thuisarts, vermelden niets over het bestaan van een bore-out. Wikipedia kent het wel [1] en beschrijft het als een ‘gebrek aan motivatie voor en verveling op het werk.’

Verschillende bronnen [1, 2, 3, 4] zijn het erover eens dat de symptomen van een burn-out en een bore-out erg op elkaar lijken. Je kunt slaapproblemen hebben, concentratieproblemen en je lusteloos voelen. Je raakt vaak gestrest, wordt prikkelbaar en hebt minder vertrouwen in jezelf. Typisch gedrag bij een bore-out, wat minder bij een burn-out hoort, is dat je taken gaat uitstellen waar je wel tijd voor hebt omdat je er geen zin in hebt en doen alsof je druk bezig bent, terwijl je je eigenlijk verveelt.

Evenals bij een burn-out is het belangrijk om de symptomen niet te negeren [2]. Ook al klinkt het niet zo ernstig dat je weinig te doen hebt op je werk of niet echt uitgedaagd wordt, het kan flink wat stress en twijfel over je kunnen opleveren en dat kost veel energie. Als je te lang doorloopt met deze klachten, kun je volledig uitvallen en thuis komen te zitten met het idee dat er niets meer uit je handen komt.

Een paar standaard tips die gegeven worden als je een bore-out vermoedt, zijn [2, 3]

  • Je proactief opstellen
  • In gesprek gaan met je werkgever
  • Werk en privé gescheiden houden
  • Uitdaging zoeken in je privéleven

Ook kun je ‘vagere’ tips tegenkomen zoals ‘laat je inspireren’, ‘zoek een rolmodel’ of ‘zoek gewoonten die je vooruit helpen’ [5]. Echter zijn dit vaak lastige tips, want wat als je werkgever niet mee wil of kan werken aan meer uitdaging? De meeste mensen brengen toch heel wat uren per week door op hun werk. Of wat moet je dan privé oppakken waar je wel voldoende je ei in kwijt kunt? Hoe zorg je dat je niet na verloop van tijd alsnog in de verveling geraakt? En hoe raak je geïnspireerd?

De kerntalentenanalyse is bij uitstek een test waarmee je meer inzicht kan krijgen in je (aanstaande) bore-out. Het bekijkt van 23 kerntalenten of je die sterk, half of klein bezit. Waar werken met kleine kerntalenten leidt tot een burn-out, heb je bij een bore-out juist het probleem dat je niet voldoende van je sterke kerntalenten kan uitleven. Je kan het vergelijken met constant ballen onder water moeten houden, en dat kost flink wat energie.

Als erkende kerntalentenanalist kan ik je helpen met het ontdekken van die sterke kerntalenten. Met dat als uitgangspunt kunnen we kijken naar welke sterke kerntalenten jij voldoende uitleeft en waar je nog wel wat meer mee mag doen. Samen kunnen we concrete acties bedenken waardoor jij weer energie kan halen uit jouw dagelijkse bezigheden en zo terug in balans kan komen, waardoor je niet meer geplaagd wordt door verveling of het gevoel van onvoldoende doen of zijn. En als coach sta ik naast je zolang jij dat nodig hebt.

Benieuwd of de kerntalentenanalyse en coaching het juiste traject is voor jou? Neem vrijblijvend contact met me op!

Scroll naar boven