Een burn-out is een overbelasting van jezelf als gevolg van langdurige stress, uit werk, privé of beide. Om te begrijpen hoe een kerntalentenanalist kijkt naar burn-out, moet je eerst een klein stukje weten over hoe de kerntalenten werken.
Vanuit de kerntalentenmethode zijn er 23 kerntalenten geïdentificeerd, bijvoorbeeld rond creativiteit, kennisvergaring, management en meer. Die 23 kerntalenten heb je allemaal.
Sommige kerntalenten heb je sterk: je bent er graag mee bezig en haalt energie uit het inzetten van deze talenten
Sommige kerntalenten heb je half: hier haal je niet direct energie uit, maar ze kosten je ook niet echt energie. Je vindt het prima om deze af en toe in te zetten, ondersteunend.
Sommige kerntalenten heb je klein: deze talenten spreek je niet graag aan. Het kost je energie om ermee bezig te zijn.
Belangrijk om te weten hierbij is dat de analyse niets zegt over hoe goed je bent in een talent. Als jij kleine kerntalenten hebt ontwikkeld, kan het best zijn dat je ze prima weet in te zetten. Het kost je dan echter nog wel energie om dat te doen. Dát is waar het hem in zit.
Een burn-out ontstaat vaak doordat je veel moet werken op kleine kerntalenten. Je kan het wel, maar de energie lekt weg terwijl je ermee bezig bent. Als je dan ook nog sterke kerntalenten hebt die maar niet aan bod komen, raakt dat je dubbel zo hard. Het niet kunnen uitleven van sterke kerntalenten betekent immers dat je hier ook geen energie uit kan halen om weer op te laden. Sterker nog, het kost je energie om deze te negeren – alsof je ballen onder water probeert te houden.
De kerntalentenanalyse, uitgevoerd door een erkende kerntalentenanalist, geeft je inzicht in jouw persoonlijke profiel. Samen met de analist kun je die naast je werkzaamheden leggen om te zien waar de energie bij jou weglekt, waarom je in die burn-out terecht kwam. Ook wordt dan duidelijk wat er nodig is om weer op te knappen en om te voorkomen dat je nogmaals in dezelfde situatie terecht komt.
Voorbeeld: Misschien ga je met je werk regelmatig de diepte in, maar krijg je juist energie van breder kijken. Dan kun je bijvoorbeeld kijken of je een wat meer divers takenpakket kan krijgen.
Voorbeeld: Wellicht zit je in een team waar jij je eigen ding doet, maar heb je juist behoefte aan meer samenwerking, of andersom. Dan kunnen we kijken of we dat kunnen realiseren.
Deze oplossingen klinken makkelijk, maar dat zijn ze natuurlijk niet. Een coach kan daar een stukje extra ondersteuning in bieden, want hoe pak je zo’n gesprek met de werkgever eigenlijk aan? Het is één ding dat jij weet wat je nodig hebt, maar hoe breng je dat over naar een ander?
Lumnia kan je helpen bij deze vraagstukken. Vanuit de kerntalentenanalyse kijken we naar waar jij op leegloopt en wat je wel nodig hebt om weer op te laden. Van daaruit kunnen we samen kijken hoe je jouw werkzaamheden zo kan indelen dat je weer energie krijgt van wat je doet.
Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan.