Lumnia

Burn-out

Een burn-out is een overbelasting van jezelf als gevolg van langdurige stress [1]. Dat kan zowel uit je werk komen als uit je privé leven. Vaak is het een combinatie van beide. Volgens het RIVM heeft 20% van de werknemers last van burn-out klachten [2]. Dat is een vijfde van de werkende bevolking, en een stijging van bijna 7% ten opzichte van 2015. Het verschil tussen mannen en vrouwen met deze klachten is volgens het RIVM slechts een paar procent.

Een belangrijke factor in de burn-out is de balans tussen werk en privé [3]. Als beide situaties veel van je vragen, kan te weinig tijd om ‘op te laden’ leiden tot verhoogde stress en uiteindelijk burn-out. ‘Gewoon op tijd naar bed gaan’ is vaak niet de oplossing, omdat je dan nog steeds met al je zorgen en verantwoordelijkheden zit, die samen nog steeds te veel worden.

Mogelijke symptomen van burn-out zijn onder andere [3, 4]:

  • Vermoeidheid
  • Prikkelbaar
  • Piekeren
  • Gejaagdheid
  • Concentratieproblemen
  • Niet tegen drukte of herrie kunnen
  • Slaapproblemen
  • Emotionele labiliteit

Lichamelijk zou je het volgende kunnen merken [4]:

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Pijn op de borst
  • Maag- of buikpijn
  • hartkloppingen

Daarnaast hebben mensen met een (dreigende) burn-out vaak het gevoel dat ze problemen in hun leven niet meer aan kunnen en hebben ze moeite met de gewone dagelijkse bezigheden, zoals de was doen of eten maken.

Hoe eerder je besluit om iets te doen aan de tekenen van een burn-out, hoe sneller je meestal kan herstellen [1]. Zit je eenmaal volledig opgebrand thuis, moet je namelijk eerst de energie weer opbouwen om aan de burn-out te kunnen werken en dat kan veel tijd kosten. Ook als je nog niet uitgevallen bent, maar al wel voelt aankomen dat je opgebrand raakt, kun je stappen ondernemen om te voorkomen dat dit gaat gebeuren.

De manier waarmee Lumnia mensen met een (aankomende) burn-out helpt de balans terug te vinden, is de kerntalentenanalyse. Met deze analyse krijg je inzicht in wat voor activiteiten voor jou energie opleveren en wat je juist energie kost. Door samen met een erkende kerntalentenanalist die analyse naast je werkzaamheden en verantwoordelijkheden te leggen, zowel professioneel als privé, kun je erachter komen waar de energie weglekt. Als je dat eenmaal weet, kun je ook (samen) bedenken wat je wil veranderen om te zorgen dat jij weer in je kracht komt te staan.

De kerntalentenanalyse is een wetenschappelijk onderbouwde methode waarbij je de vertaling maakt naar wat je als kind graag deed naar waar je energie uit haalt. Als schoolgaand kind, voordat je in de puberteit kwam, was je namelijk het meest vrij om dat te doen wat jij leuk vond. Danielle Krekels ontdekte in de jaren ’90 dat er een correlatie bestond tussen deze favoriete bezigheden van het kind en werkzaamheden die de volwassen persoon graag doet [5]. Deze correlatie werd (en wordt nog steeds) keer op keer bevestigd.

Herken jij je in het idee dat alles een beetje ‘te veel’ lijkt te worden en zou je graag eens willen onderzoeken wat je nou écht graag doet? Vul hieronder het contactformulier in en ik kijk graag met je mee of de kerntalentenanalyse het juiste hulpmiddel is voor jou om jouw problemen weer de baas te kunnen worden.

Scroll naar boven