“Is dit nou een goed profiel?”
Die vraag kreeg ik van een van mijn proefpersonen tijdens de opleiding. Het ding is: er is helemaal geen ‘goed’ of ‘fout’ bij de kerntalentenanalyse. Iedere cliënt is anders en jouw profiel beschrijft waar jij energie uit haalt en wat je energie kost. Die wetenschap kan je helpen bij het plannen van die volgende stap in je carrière. Het kan je uitleggen waarom je leegloopt in je huidige functie of inzicht geven in waar jij nog wel wat actie kan gebruiken. Daar is niks ‘goed’ of ‘fout ‘ aan, dat is gewoon hoe jij in elkaar zit.
Met de kerntalentenanalyse krijg je van alle 23 kerntalenten naar boven of jij deze klein, half of sterk hebt. Dat zijn 3^24, oftewel 94 miljard mogelijke profielen. Dat zijn veel meer mogelijkheden dan dat er mensen op aarde zijn. Jouw unieke profiel helpt je bij het analyseren van hoe je je leven hebt ingedeeld en waar nog winst te behalen valt.
Heb je sterke kerntalenten die je niet regelmatig uitleeft? Dat kan voelen alsof je een bal onder water houdt, wat veel energie kost. Misschien is het tijd om op zoek te gaan naar een manier waarop je dat kerntalent wel mag inzetten.
Heb je terugkerende werkzaamheden die jouw kleine kerntalenten aanspreken? De definitie van een klein kerntalent gaat niet over dat je iets niet zou kunnen, maar vooral over dat het je energie kost om ermee bezig te zijn. Wellicht kun je kijken naar hoe je deze kleine kerntalenten minder hoeft in te zetten.
Benieuwd naar jouw eigen profiel uit de ruim 94 miljard mogelijkheden? Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan!