Lumnia

Ondernemerspraat: De btw-aangifte

‘Parkeerkosten met een privé auto mag je niet opvoeren, gereden kilometers wel.’

‘Alles wat met privé te maken heeft, stortingen, opnames, privé kosten, vallen in het 650 bereik.’

‘De grootboekrekeningen in de 7000 zijn voor inkopen die je doorverkoopt. Andere inkopen moeten op de grootboekrekeningen in de 4000 komen.’

Drie maanden geleden had ik nog nooit van een grootboekrekening gehoord, nu zit ik er middenin. Het is namelijk oktober, de maand dat een groot deel van Ondernemend Nederland btw-aangifte doet over het 3e kwartaal.

Ik weet voldoende om te kunnen zien hoe financieel gezond we zijn en wat er maandelijks moet binnenkomen om van te kunnen leven, maar de belastingregels voor ondernemen gaan me echt een paar stappen te ver. Ik was dus heel blij met de verwijzing van een vriendin naar de boekhouder die zij gebruikte toen ze als ZZP’er aan de slag ging.

Het web ontvouwt zich langzaam. Hoe meer ik met de boekhouding bezig ben, hoe meer ik begrijp hoe het in elkaar zit. Of beter gezegd, ik begin te begrijpen wat de regels zijn. Waarom sommige regels zijn zoals ze zijn, is een tweede vraag, waar ik niet altijd helemaal uit kom.

Waarom mag je parkeerkosten bijvoorbeeld niet opvoeren? Ik moet naar Zwolle voor de verankeringsdagen van mijn opleiding. Daar ga ik met de auto naartoe en dat kost gewoon een dag parkeergeld. Waarom mag ik wel aangeven dat ik daarvoor 200km heb gereden, maar kan het parkeren uit eigen zak komen? Waar ik parkeer, is het gelukkig maar een klein bedrag, maar ik begrijp gewoon niet waarom het ene wel en het andere niet.

Dus val ik maar weer terug op wat ik op de middelbare school bij het vak economie deed: Monkey See, Monkey Do. De regels volgen zonder te begrijpen waarom. Dat vind ik geen prettig gevoel en het is de hele reden dat ik het vak heb laten vallen in de 6e. Helaas kan ik de belastingdienst niet laten vallen, want dan kom ik significant in de problemen.

Hoewel… de belastingdienst vindt dat ik helemaal geen btw-aangifte hoef te doen. Jobcoaching valt onder het nummertje van ‘scholing’ bij de kvk en op scholing wordt geen btw verrekend. Alleen moet er bij mijn soort activiteiten wel btw worden betaald. Ik reken het immers ook gewoon. Nog zoiets waar de boekhouder namens mij even achteraan gaat.

Echt, mijn boekhouder is een engel wat dat betreft. Hij kent alle regels, heeft veel geduld voor mij als startende niksweter en vertelt me precies wat ik moet doen. De eerste rekening van hem moet ik nog krijgen, maar ik weet nu al dat hij het geld meer dan waard is.

Belastingdienst, kunnen ze het niet wat makkelijker maken?

Scroll naar boven