2022: Ik was met een moeder op school in gesprek over onze kinderen. Heel voorzichtig tastte ik af. ‘De jongste moeten we in de gaten houden. Die lijkt wat sneller te kunnen gaan dan andere kinderen uit haar klas.’
Vooral proberend niet arrogant over te komen, sneed ik het onderwerp aan. Je weet maar nooit hoe mensen reageren als je aangeeft dat je vermoed dat je kind voor loopt en ik was bereid om het te laten gaan bij de eerste tekenen dat deze vrouw het verkeerd zou opvatten. Deze moeder greep er echter meteen aan vast. Wat een herkenning! Haar dochter zat een klas hoger dan de mijne, maar die kon ook veel meer dan wat ze in de klas aangeboden kreeg.
We vermoedden beide (hoog)begaafdheid bij onze meiden. In de opvolgende weken spraken we elkaar regelmatig op school nadat we onze kinderen hadden weggebracht. Wat was het fijn om met iemand openlijk te kunnen praten over wat we beiden zagen en meemaakten, want een kind hebben dat voor lijkt te lopen maar zich aanpast aan school brengt meer frustratie met zich mee dan de meeste ouders denken. Het is echt niet alleen maar ‘fijn dat je kind het goed doet’, er zit nog zoveel meer onder dat je niet kunt uitleggen in die twee minuten dat je te vroeg aan het hek staat voordat de bel gaat en de kinderen de deur uit komen stromen.
2023: Inmiddels weet ik dat ik zelf hoogbegaafd ben. Met deze moeder kan ik dat delen. Zij heeft geen test laten doen, maar herkent wel veel van zichzelf in de doelgroep. Ze wijst me op ‘hoogbegaafd, de podcast’, waarin ouders worden geïnterviewd die hoogbegaafde kinderen hebben. Het is een feest van herkenning.
Nou ja, ‘feest’… Ergens is het vooral ook frustrerend dat al die ouders tegen dezelfde problemen aanlopen als wij. Bijna allemaal zeggen ze hetzelfde: zonder test, bewijs op papier dat je kind inderdaad meer aankan, wordt er niet naar je geluisterd. Dan ben je gewoon die ouder die wil dat haar kind zoveel slimmer is dan het eigenlijk is. Zo worden wij ook behandeld op school. ‘Testen voor toegang’ krijgt een heel andere betekenis.
Na een aantal afleveringen waarbij de ouders aan het woord zijn, nodigt de maker, Kristel van Eijk, experts uit het veld uit. Daaronder valt Danielle Krekels, de ‘uitvinder’ van de kerntalentenanalse. Wat een interessante aflevering is dat! Ik kan me helemaal vinden in de filosofie achter de kerntalenten en het klinkt heel fijn om een test te hebben waarbij je niet in een hokje geduwd wordt, maar waarbij er ruimte is voor je volledige complexiteit.
Ondertussen gaat het mentaal steeds minder met me. Ik kom ziek thuis te zitten, helemaal op en geen idee hoe ik nou eigenlijk verder moet. De kerntalentenanalyse van Krekels blijft in mijn achterhoofd spelen en ik besluit dat ik die wil laten doen om te zien of het me richting kan geven. Het is een prijzige test, maar ik heb er veel over gehoord en gelezen en er ook met die moeder van school over gesproken. Zij is net zo enthousiast als ik. Dit kan me echt uitkomst bieden.
Eind 2023: Ik laat de test doen. Wat een herkenning. Maar vooral ook: wat een Erkenning! Nu snap ik waarom ik thuis kwam te zitten. Ook snap ik waarom ik een carrièreswitch heb gemaakt en ik weet waarom ik het communicatiedeel van mijn werk, schakelen met collega’s van alle verschillende afdelingen, veel leuker vind dan het marketing deel, waarbij ik teksten schrijf en die op internet promoot.
De moeder op het schoolplein, die ik intussen als vriendin beschouw, wil alles weten van die test: hoe het ging, hoe ik het ervaren heb. Enthousiast vertel ik hoe het proces verliep en wat ik eruit gehaald heb. Dankzij de kerntalentenanalyse valt er zoveel op zijn plek! Dat gun ik iedereen die vast zit. Het was het geld dubbel en dwars waard.
2024: De keuze is gemaakt. Mijn werkgever en ik gaan uit elkaar en ik maak me klaar voor de volgende stap in mijn leven: kerntalentenanalist. Ik gun het iedereen dat ze die plek vinden waar ze goed zitten en ik zou het een eer vinden als ik ze daarmee kan helpen. Ik ben de moeder van school ontzettend dankbaar voor al haar steun en vooral ook voor het doorsturen van die podcast die mijn leven een duwtje in de juiste richting gaf.